20 noiembrie 2012

The Beautiful Lie





                                                                 The Beautiful Lie

Episodul 1

Atenţie! De citit după vizionarea primului episod, de către persoanele imature de peste 18 ani, ca și mine!

   The Beautiful Lie este un nou serial cu aromă australiană difuzat pe canalul ABC (al lor). Cele șase episoade oferă o reluare contemporană după romanul Anna Karenina (1877) a lui Lev Tolstoi. Este această nouă adaptare la fel de bună ca şi cartea? Pe scurt, răspunsul este da. Va recalibra dificila naraţiune a lui Tolstoi pentru publicul din secolul 21. Pe scurt, răspunsul este nu. Aceeaşi dramă de familie cu expunerea pe niveluri de disfuncţionalitate şi infidelitatea persuasivă devine o poveste de dragoste obsedantă.


Personaje: Beţivul, Soţul, Pletosul scrupulos, Ea şi Dânsa. Dânsa este căsătorită cu Soţul şi au un copil. Ea se logodeste cu Pletosul scrupulos. Dânsa şi Ea sunt prietene. Scrupulosul o cunoaşte pe Dânsa la aeroport, unde are loc un accident...rutier îngrozitor. Li se cam lipesc privirile instant/obsedant. Beţivul e fostul Ei, vine mangă la momentul nepotrivit. În seara petrecerii când Ea şi Pletosul se logodesc, apare Dânsa cu Soţul din dotare plus copilul insă ulterior ei pleacă. Dânsa rămâne şi feromonizează intens cu Scrupulosul. Chimia iubirii romantice curge, viorile cântă, imaginea persistă pe detaliu, inundă teatral ecranul. Jarul din priviri devine flacără mistuitoare. Ea, logodnica nu-i poate dezlipi şi e disperată. Scrupulosul fuge spre dimineaţă cu Dânsa în braţe şi se ascund după un perete. Final.
Mult asteptata recenzie va continua cu episodul doi.



Episodul 2

Interzis de citit dacă nu ați vizionat episodul 2!! Reveniți!

Dragoste, fidelitate, seducţie, angajament, gelozie, mister şi pasiune copleşitoare. Un serial delicat şi elegant pe care să îl vezi cu o minte deschisă, o inimă deschisă şi o sticlă de vin bun deschisă, care va fi re-vizionat şi discutat pentru anii care vor veni.
Conexiunea dintre scene este realizată superb, iar dragostea înfiripată intre Anna şi Vronski se transmite dincolo de ecran, subtil, tiptil, pas cu pas, te cucereşte. Deschide atât de multe discuţii acest film, pe care le măturăm sub preş zicând că nu vom ajunge în situaţia Annei! Dar lucrurile acestea se întâmplă, iar serialul australian le redă cu o fineţe şi un gust extraordinar.

Anna Karenina este una dintre acele mari opere ale literaturii la care toată lumea a avut un moment de încercare, ceva de spus. Capodopera alb-negru, cu Greta Garbo şi Frederic March (1935) în care spiritul romanului rămâne intact, dar adaptarea unui roman de asemenea dimensiuni în 93 de minute a dat naştere unui film prea concentrat, rezultând o succesiune de scene care au bulversat uneori privitorul. Folosirea unei teme muzicale cu orchestraţia specifică anilor interbelici aduce aminte de capodopere ca „Pe aripile vântului” sau „Casablanca”, efectul scontat fiind asemănător: calitatea producţiei cinematografice. Greta Garbo s-a potrivit de minune rolului, pentru că era frumoasă şi plină de graţie, avea vârsta potrivită, în plus aducea tocmai accentul străin căutat.

Rafinata ecranizare din 1948 cu incântatoarea Vivien Leigh şi Ralph Richardson, un film sfâşietor şi solicitant, cu o trăire profundă a interpretării...


O versiune BBC din anii 1970 unde a jucat Nicola Pagett şi Eric Porter, varianta rusă din 1967 cu Tatiana Samoilova, ecranizarea TV din 1985 cu Jacqueline Bisset şi Christopher Reeve, cu aceeaşi poveste de dragoste fulminantă, lupta pentru dreptul la fericire, chimia extraordinară, destinul.
Filmat chiar în Rusia, la Moscova şi St. Petersburg, adaptarea din 1997, cu Sophie Marceau şi Sean Bean, prezintă o viziune diferită decât a autorului cărţii dar cu un farmec aparte.

The Beautiful Lie australian este mai personal, mai intim, mai modern decât dramatizarea directă a lucrării originale. Este atât de clar în executarea şi aşa cinstit în emoţiile sale, sălbatic pasional, reflexiv, magic, intens condus, încât este dificil să stai departe de el, iar fiecare episod este o dulce aşteptare a destinului implacabil.

"Şi dacă ar fi adevărat? Dacă fiecare om de pe Pământ ar avea un suflet pereche? Există posibilitatea să nu îl întâlneşti niciodată...Dar dacă eu l-am găsit pe al meu? Iar dacă ar fi adevărat, atunci...am avea obligaţia universală sau metafizică, de a fi împreună ?"


Dânsa şi Pletosul, pe numele său real Dick Mârlanu, se preumblă în ceas de noapte. Ascultă sunete, felinarul bâzâie, aeroplanul clicăie, stelele ţâţâie, calea ferată la curbă şinele troznesc. Asistăm la un threesome romantic, Dânsa, soţu şi pletosu, în timp ce EA (înşelata) se duce în grup. La reabilitare, unde şi rămâne. Citeşte pe perete: "Moartea este una din consecinţele vieţii", apoi sare pe geam. Merge acasă. Beţivul împuşcă o vacă pe la spate. Vine fosta să-i dea pisica. I-o dă. La momentul culminant începe să-i miorlăie pisica.Fosta face un ceai opărit. Dânsa merge cu Soţul la o licitaţie. Acolo e Mutu venit din India să-i dea cocai-cola. O ia. Vine Dick pe la scări. O face, cum îi vine la gură, frumoasă, stilată, genială, hazlie şi îi pune o bridă. Vine şi Mourinho îmbrăcat în poliţist. Le face un selfie şi le pune alte bride, originale, apoi merg la amprentare. Soţul află si Dick o apelează. Proastă idee, Soţul dă cu Samsungu de gresie, apoi mai sparge nişte seminţe. Ea promite în versuri cinstite: "Xander nu vedea, că se termina, soţul îmi părea, că se-îndepărta".
Final episod 2.




Episodul 3


Voi renunţa la recenziile lungi şi plicticoase, datorită ratingului dezolant şi voi opta pentru cele mici şi vesele !

Fotogenicul, senzualul şi fermecătorul Benedict Samuel (27) s-a născut în Australia, pe 15 aprilie 1988 şi este un talentat actor, scriitor şi regizor, absolvent al Institutului Naţional de Artă Dramatică (NIDA).
În urma studiilor, a început să scrie şi să regizeze o serie de scurt-metraje inclusiv excelentul thriller psihologic Sanctuary, lansat în 2012 şi în care a jucat fratele său mai mare Xavier Samuel.
Benedict (a nu se confunda cu Papa Benedict al XVI-lea) este cunoscut din rolul Harman 'Ciocanul' Pirovic în telenovela "Home and Away" şi Alpha Wolf din finalul seriei V a serialului post-apocaliptic "The Walking Dead". Debutează la Hollywood în The Walk, regizat de legendarul Robert Zemeckis (Înapoi in viitor). În 2014 apare în Asthma, alături de Krysten Ritter, Rosanna Arquette, Nick Nolte şi starul punk Iggy Pop, un film regizat de Jake Hoffman, fiul lui Dustin. Benedict dezvoltă o pasiune deosebită pentru acest rol. Întrebat dacă se identifică cu personajul, Samuel spune: "Pe stradă, oamenii cred că sunt un membru al trupei AC/DC care le transportă ghitarele, am un stil de viaţă rock'n'roll, deşi în realitate sunt manelist şi car acordeoane.
În acest timp fratele său Xavier, (30) joacă în franciza Twilight, în Anonymous lui Roland Emmerich, cu Naomi Watts în Adore şi cu Brad Pitt în Fury.


"Problema într-o iubire lipsită de reciprocitate e că n-ai nicio putere de decizie. Am impresia că persoana mai dezinteresată deţine toată puterea, iar persoana mai interesată n-are putere deloc."
"Iubirea are felul ei minunat de a te face să crezi că totul va fi în ordine. Dar când te afli sub razele soarelui...e dificil să-ţi imaginezi că se apropie o furtună."

Personaje noi, din arborele ginecologic al Beţivului, Cetăţeanul turmentat şi Coana Miţa biciclista. Miţa este de fapt Pletosul travestit iar Soţul caută în zadar prin Samsung numele Skeet sau Dick. Anna îl manipulează. Îl aduce pe Miţa în casă care îi dă o sarcină. Manipulatul află, îşi ia ciorapii, chiloţii, copilul şi o părăseşte. De frica minotaurilor violatori, Dolly doarme cu Gaby (amanta soţului) in pat şi îşi ţine cheile maşinii în chiloţi iar mâna pe chei în caz de urgenţă. Face un selfie. Are sindromul Stockholm pe invers, mai spre Göteborg. La cina de seară Turmentatul se râde de Soţul înşelat. A băut cucută si manâncă rahat. Îl face pămpălău. Soţul execută un şpagat peste masă şi îl strangulează de gât. Beţivul calmează situaţia sărind cu pumnii şi jucându-l pe Soţ între picioare, apoi joacă Clopoţică cu Ea, lipind litere pe frigider. Se îmbrăţişează. Ana bântuie la studioul "Talente fără număr" al Miţei, alias Dick Mârlanu. Acesta reacţionează pozitiv la sarcina Dânsei. Recunoaşte că e copil sută la sută. Final.





Episodul 4

Anna şi anume Dânsa, este interpretată de Sarah Snook, actriţă australiană si cunoscută jucătoare de...snooker. S-a născut pe 28 iulie 1987 după cum ne informează Wikipedia (en) sau 01.01.1970 aşa cum ne edifică indubitabil/incontestabil/indiscutabil, ca să nu zic irefutabil, Cinemagia.ro.Vârsta sa ar fi de 28 sau 46 de ani, la alegere, mama ei!
Mama ei se numeşte Adelaida iar tatăl, aborigen romanizat, Valerică Brisban. Fraţi: Sydney, Victoria, Darwin, Camberra, Alice Springs, Paramata şi Grafton.
A terminat Institutul Naţional de Artă Dramatică (NIDA), absolvind în 2008, cu un an înaintea lui Benedict, partenerul din The Beautiful Lie, care a rămas repetent datorită refuzului categoric de a se tunde.


Filme:
2011 - "Sleeping Beauty" un fel de "Veronica se întoarce" (cu spatele), mai mult Sleeping decat Beauty.

2012 - "Not Suitable for Children", film pentru copii, nominalizat la AACTA Award.

2014 - "Jessabelle", un film al creatorilor "Paranormal Activity" şi "Insidious". Pe Cinemagia găsim câteva comentarii:

Cristii: eu am văzut filmul jessabelle şi ma lăsat cu gura căscata la sfârşit, are o idee foarte bună, merită văzută.

Lenutzika: Pare un film de speriat. Puţin cam tare pentru mine.

Anton Beton: dacă eşti aşa sperioasă nu mai comenta şi ascundete sub pătură...am văzut porcăria asta de film cu fii-miu de 7 ani şi el a zis că e cel mai prost Horror pe care l-a văzut in viaţa lui..

Gigi Marga: Un film printre puţinele din 2014 cu adevărat HoRRoR!! Am dat 9..scăzând un punct pentru jocul actoricesc al Sarei Snook..cred că rolul ei mergea puţin exagerat în reacţii (părea pe alocuri fără reacţie) îl recomand !

Samuel Benedict: mai bine vedeţi desene animate decât porcăria asta cu 5 actori tot filmu...
Cristii, bă Cristi!!! Cheamă-l bă pe Cristi !


2014 - "Predestination", 7,4 notă IMDB, cu Ethan Hawke, un film complicat şi seducător în acelaşi timp, un SF de calitate, cu o intrigă bine realizată, bazat pe circularitatea întâmplărilor şi cauzalitatea care precede efectul.

2015 - "The Dressmaker", nominalizat AACTA pentru cea mai bună actriţă femeie in rol feminin.

2015 - "Steve Jobs", în rolul Andrea "Andy" Cunningham, un film cu două Globuri de Aur şi doua nominalizări la Oscar.

The Hollywood Reporter o numeşte pe Sarah Snook "viitoarea Nicole Kidman", dar ea îşi doreşte să devină, mai pe româneşte "next female action star" ! În revista Variety a declarat că vrea să vadă mai multă egalitate intre sexe pe marele ecran.
Şi femeile pot interpreta roluri precum: Terminator, Rambo, Hercule, Yoda, Yeti, Predator, Conan Barbarul, Ana Conda, Hydra-Godzilla, Chupacabra, King Kong, Hong Kong, Ping Pong, etc.


Episodul 4, cel mai bun de pân-acum !

"Toate deciziile pe care le iei, se cumulează unde eşti acum. Un garaj plin de eşecuri de vicecampion."
Ana are 6 luni. Are vise urâte şi coşmaruri că este în travaliu şi moare. De plictiseală, beţivul o ţine pe Kitty într-o bulă de iubire, alternând agonizant iahnia cu fasolea bătută cu ciolan. Pletosul înregistrează pe renumiţii Balustrada şi Semafor de la Clejani. "Dragostea-i ca şi o râie, te mănâncă şi-n călcâie". Dolly şi Kingsley cică fac baie. Îi prinde copchilu cu iarba la gură. O ciocănesc pe Gabriela la uşă dar ea e pe Skype, freacă gherțoiu’. Ana fuge acasă. Soţu îi dă pantalonii, ea îi dă papucii. "Cine iubeşte şi tace, nici dracu n-are ce-i face !" Ori la bal, ori la spital. Ana ajunge la spital. Are hemoragie, sângele împroaşcă pereţii. Strigă de urlă să vină Xander. Scena e dramatică. Soţu o pupăceste, amantu se perpeleşte şi viceversa. În brambureala generală se naşte fetiţa. Peter se dă pe brazdă cu Kitty. Îi cere mâna pe sub tractor. Ana merge acasă cu sugaru plus soţu. Vine şi iubitul în pas vioi. Xander se retrage pe linia de fund, Ana îl pupă pe Dick drept în bot, cu copil cu tot. Se hotărăsc să-i pună numele Simona Halep. Sfârşit.






Episodul 5

Ediţie specială de Ballantine's Day, 14 februarie 2016.

Rodger Corser (42 de ani) interpretează rolul soţului (Xander Ivin). Este cunoscut din seria Şobolanii de apă (Water Rats - 2001), unde apare în rolul șobolanului George Newhouse, dar mai ales din Rush (2008 - 2010), un serial australian din 4 sezoane, în care joacă rolul durului poliţist Lawson Blake, liderul operaţional al echipei tactice.
Rodger a absolvit Universitatea Deakin din Melbourne în 1996, apoi a cântat din gură, ca cântăreţ vocal la formaţia Victima gingaşă, în traducere aproximativă Tender Prey. A scos un CD de muzică, Face Perfect, şi a prestat la diverse nunţi/botezuri precum şi în cunoscutele cârciumi din Essendon "La măgarul tăvălit" şi "Copaia răsturnată".


Corser l-a jucat pe Peter Johnson în serialul australian Fiicele lui McLeod, 2001-2004, apoi a devenit imaginea Hyundai în Australia, ca reclamagiu.


Din 2006 până în 2008, a fost Dr. Hugh Sullivan în seria Home and Away. A practicat diverse sporturi precum cricket, înot, kickboxing, judo, karate, lupte libere sau box cinstit, cu ambele soţii, şi are doi copii, născuţi prematur, Sefora Mary (14 ani) şi Budd (5 ani).
Într-un interviu recent, Rodger Corser a fost întrebat ce vrea să se facă când va fi mare şi a răspuns: poliţist sau doctor plus o căsătorie cu o femeie. Ei bine, le-a jucat când pe una când pe alta, le-a făcut pe amândouă, ca actor. Acum aşteaptă următorul personaj.

Kitty este interpretată de Sophie Lowe (25 de ani), actriţă, cântăreaţă şi compozitoare, născută la Sheffield dar deportată în Australia la 10 ani, cum e obiceiul la englezi. Apropo, la prima debarcare, englezii au văzut un animal care tot ţopăia de colo colo şi au întrebat băştinaşii aborigeni cum se numeşte, iar aceştia au răspuns kan ghu ru şi aşa i-a rămas numele. Mai târziu au aflat că indigenii autohtoni spuneau de fapt "nu înţeleg" !

Întrebare: Voi putea vedea canguri pe stradă ?
Răspuns: Depinde cât de beat eşti.

Dar să revenim la Sophie, zodia Gemeni, 1,70m, 55kg, 86-64-86cm, 34B, culoare ochi - albastru, culoare par - castaniu deschis, număr la pantof 38.
A studiat actoria la McDonald's şi a fost o scurtă perioada dansatoare şi model. Primul rol important l-a avut în Beautiful Kate (2009), unde a luat şi un premiu AFI.
A urmat rolul Natalie în thrillerul din 2010, Blame. În 2012 The Hobbit: An Unexpected Journey, apoi After the Dark (2013) cu James D'Arcy. Tot în 2013 joacă în Once Upon a Time în Wonderland în rolul lui Alice, în drama Adore (2013), cu Naomi Watts şi Robin Wright, un film pentru copii după filozofia: Maria mulge vaca, în lac se vede invers.



Soţul îşi flutură devastarea în presă. Ana îşi fâlfăie şi ea, actele de divorţ. Kitty se mărită. Vrea non-nuntă cu non-dar. Peter Pan(ts) face petrecerea burlacilor în Colentina la şosea. Vine şi turmentatul, Kingsley şi tata-socru. Au matrafox de pufoaică. La petrecerea fetelor se deapănă amintiri. Kitty l-a cunoscut pe beţiv la scăldătoare, Dolly pe Kingsley la zăgaz, despuiaţi, maică-să la un bal mascat, el îmbrăcat romantic în caltaboş şi ea în piftie iar Crystal într-un 4X4.Mr. Mister se îndoieşte dar e dezdoit şi învaţă limba bâzdâcului. Dimineaţa începe nunta. Vine Lady în Red, fără Chris DeBurgh, dar cu Simona Plişkova în coşarcă. Toată lumea e în alb, Ana e în draci. Vine Pletosul să o debaraseze. Ea remarcă: Nu pot merge înainte, dar nici înapoi. Se pleacă. Non-nuntaşii dansează cazacioc. Turmentatul vomită cu sete în decolteul non-miresei. Are E-coli la ficaţi. E mort de beat. Kitty o iartă pe Ana şi aceasta se uşurează.
"Când eşti în viaţă, aşteptările sunt ca tu să contezi. Rezistă, Ana !" Mai rezistă un episod !!





Episodul 6


Alexander England, născut după cum spune şi numele în Australia, interpretează rolul lui Peter-beţivul. Vârsta incertă, 26 de ani, 1,91m. Este confundat adeseori cu baschetbalistul american de culoare Alex English, mai ales că în mini-seria Howzat! Kerry Packer’s War a jucat rolul căpitanului echipei Angliei la cricket.
Anul acesta va apărea în Gods of Egypt, alături de mai puţin cunoscuţii Geoffrey Rush şi Gerard Butler, în rolul unui cal fără copite care o plimbă pe Mădălina Ghenea prin Slatina.

Celia Pacquola (Dolly) este o scriitoare şi prezentatoare de radio cu antipozi, foarte apreciată pentru prezentarea umoristică a Ştirilor de la ora 5. Este cunoscută din seria ABC Utopia, nota IMDB 8,5, în care interpretează rolul lui Nat. Povestea serialului are în centru un grup de fani ai unui roman de benzi desenate, aflaţi pe urmele unui nou manuscris care cuprinde sequel-ul şi urmarea continuării romanului.

Daniel Henshall este Kingsley Faraday sau invers. Născut în Insulele Coco şi botezat la Sydney, pe 9 august 1982, este cunoscut din horror-ul de groază The Babadook în rolul babaducului. A mai jucat în Snowtown (2011) dar mai ales în seria Turn, în rolul lui Caleb.




The Beautiful Lie (final)

Povestea unei vieţi pline de patimi şi îndoieli, tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulte, chiar adulterine, în fundalul pe care, alături de Anna, evoluează personaje aparte prin natura lor. Tolstoievsky divulgă ipocrizia înaltei societăţi, zugrăveşte descompunerea modului de viaţă patriarhal şi degradarea instituţiei familiei.

"Când iubirea se stinge, e greu de conceput că vei fi iar fericit...apoi, într-o bună zi, se întâmplă. Îşi imaginase clipa asta mai mult de o mie de ori. Şi iată că sosise. Nu s-a mai uitat înapoi. Viaţa merge înainte, dacă o laşi. Când ne-am cunoscut, am crezut că suntem îndrăgostiţi dar...cine ştie ce-o fi fost ? Nu-ţi poţi imagina cât de mult doare. Chiar şi când dorm, e acolo...Viaţa are felul ei aparte de a orbecăi, până când dă de ceva mai bun."

Episodul 6 debutează spectaculos.
Xander prinde un backhand pe linia de fund şi e călare pe situaţie. Bagă buşteanul în sobă. Dolly calcă iar strâmb şi strică casa. Se mută la Peter 9 Săptămâni şi Jumătate dar stă 4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile. Pletosul o vizitează pe Kitty cu Plişkova în cărucior. Ana merge la Kasper. Copilu are filoxeră, face spume şi înjură ca un birjar. Ana i se plânge lui Skeet îi ajunge, dragostea se stinge. Sună acasă. Răspunde iubita lui soţu. Baieţelu face baie şi se scarpină. Xander face duş cu instalatoru. Nu vorbeşte cu Ana, are mătreaţă. Pletosul bea cu Beţivul la Măgarul Tăvălit. Mirra spune: Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? şi îi da cucută lui Black Beauty, apoi mătrăgună, arsenic şi stricnină. Păstrează cianura pentru Roşia Montană. Kitty se preumblă prin bătătură cu burta la gură. Are cămaşa pe ea. În sfârşit, se naşte Jimi Hendrix, Voodoo Child într-un Purple Haze. E dependent de droguri, Hey Joe ! Vine ziua lui Filoxeră. Suflă în lumânări şi îl taie. E pe felie şi se face de cacao. Vine cu nasul în clanţă. Nu vrea la maică-sa şi pace. Vine Caragiale."Te mai doare nasul, puişorule? întreabă mam'mare. Nu... răspunde Goe. Să moară mam'mare? Să moară!!" Ana e mâhnită şi supărată. Goe se trezeşte cu ea în pat. Amanta o pârăşte şi soţu o goneşte. Merge la soacră. Sub fusta ei îl găseşte pe Pletos cu iubita. Disperată, Ana lasă copilu sub scară şi fuge alergând. Se duce la gară dar trenul are întârziere, aşa că Ana se duce înaintea trenului.


"Auzi asta ? Şinele de tren. Metalul se contractă la frig. Auzi felinarul ?
Bâzâie...Îmi aud încheietura cum trosneşte. Îmi place sunetul ăla. E sunetul tău...
Se spune că cei care se aruncă de la înălţime şi supravieţuiesc, se răzgândesc la jumătatea drumului.
Dorinţa de a trăi e puternică în fiecare. Dorinţa de a iubi devine ceva mai complicată...Pentru că iubirea este precum oamenii. Iubirea se naşte, creşte...se transformă. Iubirea îmbătrâneşte...moare.
Unele iubiri transcend viaţa.
Iubirea poate fi ciudată.
Iubirea e familiară.
Iubirea poate fi frântă, se poate drege...
Iubirea se poate pierde şi apoi regăsi.
Tot ce ştiu e că...iubirea e cum ţi-o faci. Iubirea poate apărea şi dispărea din viaţa ta, neanunţată...la fel ca oamenii..."

Se spune că cei care se aruncă de la înălţime şi supravieţuiesc, se răzgândesc la jumătatea drumului...

Cu siguranţă se răzgândesc.


The End

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu