30 august 2017

Orange is The New Black - Sezonul 4 (2016)

Orange is The New Black - Sezonul 4 (2016)




Prieteni, bine ne-am întors în puşcărie!

Seria a patra începe de unde am rămas în seria a treia, cu fetele în grupuri neregulate, ieşite prin găuroiul din gard şi zburdând despletite spre lacul din apropiere. Cum întotdeauna există un cioflingar scrupulos de serviciu, "Marea evadare" se transformă în "Mic dejun la Tiffany", la matineu (4:30), cu Martha Stewart în prim-plan şi Gangsta cu A. "Înapoi în viitor" în ţarcul suprapopulat dar fără Maureen şi Suzanne fugite la o "Casablanca" din pădurice.

Primul episod este demenţial, acţiunea este rapidă şi nebună, ritmul alert iar replicile colorate şi plastice de un cinism-satiric absurd și înfricoşător. "Minţi criminale", Loly şi Alex fertilizează plante experimentale pe muzică Papa Roach, apoi Alex încalecă cu hârtia igienică în mână şi termină treaba.
Freida face o matematică criminală, şase saşi în şase saci. Soseşte Judy King, această Hannibal Lecter cu ţâţe, foarte aţâţată, Caputo întărâtă şi el, isteria e generală, avem tristeţe-dulce hilar-sentimentală, tensiuni narative majore.
Acest prim episod este un knock-out!
Vrea cineva să i se alăture lui Suzanne la micul dejun?!




Episodul 2 începe cu stânga unu dreapta doi, macarena din Băicoi! Sambe şi sârbe de la noi.
La Litchfield e înghesuială globalizată cu piţipoance și piţigoi din Pet Shop Boys. Rusca Red împarte patul cu o sfornăitoare care trage aghioase pe nas iar Cindy cap-pufos, proaspăta evreică se împerechează cu o musulmancă din Bârzăneşti-Caraci.
Judy King vrea colegă păroasă, asiatică, grăsană, care vine de pe Lună dar nu din Nebraska sau Buzău, hippy dippy Yoga Jones, ceai de muşeţel la robinet şi spaţiu de futsal.



Mierda! Sunt catralioane de latinas, mexicance, dominioane, portorici, haite, columbofile, cube : “f*****g plantain-eating Dominican b*****s” and “Dumb-inicans”!!
Începe meciul. Cocoloş Cioloş vs. Santo Domingo cubanezu'. Lipseşte pripasul Alibec-pipaşul. Rezerve, Winnetou şi Tanganica.

Piscatella, ciocănitoarea cu barbă, hipsterul morocănos, este corecţionalul-Şef iar mustăciosul Coates, "violatorul blând" şi Caputo, "câinele trist", provoacă angoase şi suflare regulată.
Unchiului Sam a adus bude mobile, dube imobile, dopuri de urechi, spa cu vizete şi rozete, animale de companie şi câte un Pokemon Go!

Steaua de pe cerul nopţii, Piper, şi-a aruncat amanta de consolare în gura lui lupu şi are badigardă 9.
La dracu', yo! Ce v-am spus? Comentează cineva?!! Venir a por mí şi tenéis cojones!




Al treilea episod al palpitantului serial de mare succes debutează cu osânditul de pe deal, amputatul James Franco împingând un pietroi şi scăpându-l printre picioare la vale până la o nouă cocoţare. Îşi înmoaie M&M-ul într-o buleandră prin boarfele din dotare şi se dă uneori rotund, alteori Sisif.

Tasha cap-pufos, singura semi-inteligentă din campusul Litchfield - Glitchfield este semi-suportată de Caputo, spărgătorul de nuci, ca asistentă personală: Mircea fă-te că lucrezi! O face, cum îi vine la gură, telefonistă, bon de masă, seif cu gura ferecată, târâtoare prin tunel.


În puşcărie e linişte, Lolly caută cadavre şi drone la o nuntă irakiană, îi cam sare acul de pe vinyl şi cabuşonul de pe mantră, Judy King merge cu Sam psihologul psihopat în grădina lui Ion, gâdilă roşiile la vrej şi hop, pune mâna pe ştiulete. Apare Red Solnyshko pârlind şi parlind cuvinte buruienoase.
Mica Kimiko şi Poussey super-cool Samira-lingurista sunt două fete cucuiete care se zbenguie în NBA şi "testează apa înainte să se arunce cu fruntea-n buric". Idila lor este amuzant de nepotrivită.

Cine n-o iubeşte pe Morello cu părul şi machiajul ei perfect plus accentul de pe Coasta de Est, coţăiala sa de la telefon cu soţul ipotetic şi scena antologică de teatru burlesc din camera vizitatorilor, unde ea şi Vinnie îşi sorb cu nesaţ privirile, şoptesc cuvinte buruienoase de amor cu voce sacadată, pe alocuri gâfâită, gem de gutui cu piersica la vedere, apoi ea, înmuiată şi tremurând toată îi deschide fermoarul, de la servietă, cucul zbârnâie, ea se ţâţâie şi iubitul dezlănţuit îşi bagă şi anume mâna în părul ei, ea ţipă să i-o tragă şi el îi trage masa din faţă.

Implicaţi din eroarea secretarei într-un treesome macabru, Caputo şi Linda de la Achiziţii plus altă Lindă, căţeaua corporatistă, flirtează în localul "La Fontana", într-o gondolă condusă de ajutorul de ospătar fost gardian şef adjunct Donald Motanul.

Red roşu cu gânduri mai mult maro este invadată în bucătărie de celebritatea Judy King şi experimentează mâncarea cu laxative din belşug, ricin şi ciocolax picant, Piper Chapman, această şefă a "Miresmelor penale", patroana chiloţilor, cotează compania la bursă şi supără smardoaicele. Suzanne 'Crazy Eyes' retractează şi redactează declaraţie nouă, există "o cheie schelet din oase umane care deschide o uşă către o lume cu animale vorbitoare"!

The End

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu